Coronavirus maatregelen

Het Europees Jeugdparlement volgt de richtlijnen van het RIVM en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus gelden wellicht nog steeds in april 2021. Wij willen dit evenement op een veilige en gezonde manier laten plaatsvinden. Daarom ontwikkelen wij de volgende noodplannen voor verschillende scenarios.

In het ideale scenario kan het evenement zoals gepland doorgaan. De Nederlandse overheid heeft in mei een versoepeling van de maatregelen aangekondigd, die op 1 juni van kracht werd. Als deze versoepeling doorzet, kan het evenement in april 2021 plaatsvinden onder bijna normale omstandigheden. 

In een ander realistisch scenario, zal de anderhalve meter afstand nog steeds gelden in april 2021. In dat geval kunnen wij bijvoorbeeld via de volgende maatregelen het evenement alsnog door laten gaan.

    • Het aantal deelnemers en gasten (op dit moment 200) zou naar beneden bijgesteld worden.
    • Wij zouden mogelijkheden bieden voor overige deelnemers om het programma digitaal bij te wonen. Het Europees Jeugdparlement heeft ervaring met het organiseren van discussies in de digitale sfeer. Lees daar hier meer over.
    • Wij kunnen grotere zalen huren, waarin het mogelijk is om de anderhalve meter afstand te houden, bijvoorbeeld via een aangepast zitplan. Samen met locatiemanagers kijken we naar de mogelijkheden.
    • Wij kunnen onze deelnemers en gasten wijzen op het beoefenen van goede hygiene, bijvoorbeeld door regelmatig handen wassen aan te moedigen en niet-medische mondkapjes te dragen waar dit nodig en nuttig is - bijvoorbeeld tijdens transport van de ene naar de andere locatie.
    • In het specifiek rondom de catering kunnen wij maatregelen nemen om kruisbesmetting en andere gezondheidsrisico’s te beperken. Zulke maatregelen zijn bijvoorbeeld het verplichten van niet-medische mondkapjes en handschoenen onder onze vrijwilligers.

In het onwaarschijnlijke scenario dat het evenement nog steeds niet kan plaatsvinden in April 2021, zelfs als we de bovenstaande maatregelen in acht zouden nemen, is de beste stap om het evenement te verzetten. Deze uiterste stap zal genomen worden in samenspraak met onze partners, partnerlanden en sponsors.

Wij blijven in nauw contact met onze partnerlanden over de constant veranderende reisadviezen, en wat deze betekenen voor onze deelnemers. 


Voor vragen en zorgen kunt u altijd terecht bij ons. Mail naar [email protected]