Het Thema

11130318_405561096283279_7283529844598941122_o
EYP_2019_Yerevan_DAY1_GENERAL TB-9879Lukas Ischlstöger
Photo by Armin Adzovic (BA)
digital2

Een overkoepelend thema voorziet de discussies tijdens conferenties van het EJP van structuur en richtlijnen. Voor het Internationale Forum in Maastricht 2021 luidt het thema:

“The Digital Generation:
Setting an Innovative Agenda”

Problemen omtrent digitalisatie en innovatie vormen momenteel het middelpunt van het publiek debat in Europa; van privacy tot auteursrechten, tot nepnieuws en buitenlandse inmenging bij verkiezingen. Het thema van de conferentie bemoedigt een genuanceerde discussie over de voor- en nadelen van onze veranderende levens. Het is aan de 16- tot 24-jarige deelnemers - die allemaal deel uitmaken van de digitale samenleving - om onze toekomst positief vorm te geven. Deze generatie wordt geconfronteerd met uitdagingen die om innovatieve oplossingen vragen,zoals de coronacrisis, de klimaatcrisis, de verschuiving naar een koolstofneutrale samenleving, de vergrijzende populatie en werkgelegenheid onder jongeren. Het Internationale Forum in Maastricht fungeert als platform waar onderwerpen als deze besproken kunnen worden.

Het thema verbindt het evenement met Maastricht en Limburg. Gelegen in vergrijzende regio, is Maastricht toch een magneet voor jongeren met haar bruisende cultuur, universiteit en industrie. De regio Zuid-Limburg staat bekend om haar innovatie en duurzaamheid, technologie, gezondheid en intelligente diensten. Dit alles vormt samen een perfect decor voor jonge mensen om over een innovatieve agenda te discussiëren.

Het thema heeft een actuele dimensie gekregen met de coronacrisis: wij zien nu vele onderdelen van ons leven naar de digitale sfeer verplaatsen. En wat is nu een betere plek om de uitdagingen van digitalisering te bespreken dan online?